Nattskiftets historia

En morgon vaknade grundarna av Nattskiftet upp till ett mail i inkorgen som stod ut från de övriga. De få raderna andades rädsla, sorg och ilska. En nära vän hade blivit överfallen på sin väg hem kvällen innan. En plats som tidigare inspirerat och spridit glädje stod nu för otrygghet, och tilltron till staden och samhället hade gått förlorad. Den morgonen beslutade de att göra något för att försöka stoppa angrepp och skapa trygghet i vår närmiljö, vår stad och vårt land. 

Nattskiftet startades i april 2014, som ett projekt mot våld och sexuella övergrepp av Jakob Grandin (Trädgården i Stockholm) och Lisen Andréasson Florman. Nattskiftet har sedan dess utbildat över 400 nattkompisar (volontärer), gjort kampanjer tillsammans med bland annat Silvana Imam och Erik Lundin samt medverkat på bland annat Silja Lines kryssningar, Bråvalla Festival, Popaganda, Brännbollsyran, Trästocksfestivalen och Weekend Festival.

Nattskiftet har bland annat belönats med Redaktionens specialpris 2016 av GAFFA-Priset med motiveringen; "Under 2016 har personerna bakom organisationen Nattskiftet nått ut stort och tydligt. Man har visat vad man faktiskt kan göra med goda krafter i kampen mot idiotin. Deras stora engagemang och synlighet på festivaler landet runt ger i sig en tryggare upplevelse för oss som hellre fokuserar på glädje, sång och dans".