Nattskiftet inleder samarbete med Dr. Martens

 

Dr. Martens samarbetar med Nattskiftet för att motverka otrygghet och ta tillbaka natten för unga. Initiativet bygger på Dr. Martens långvariga engagemang för att stötta lokala communities inom den kreativa industrin och stötta ungdomskulturer.

Det ikoniska skovarumärket Dr. Martens har under sin över 60 år långa historia varit en del av musik-, festival- och nattklubbsscenen världen över. Samtidigt som man stöttat ungdomskultur och varit en symbol för självständighet och attityd så har kulturen också en baksida. Många unga känner sig otrygga när man går hem från en utekväll eller spelning och för att motverka den här rädslan grundades organisationen Nattskiftet 2014. Tillsammans består Nattskiftet av nattkompisar (volontärer) som vandrar stadens gator eller befinner sig på fester eller festivaler under kvällstid för att skapa trygghet och minska utsatthet. Genom samarbetet så stöttar Dr. Martens Nattskiftets arbete och dessutom kommer en del av organisationens medlemmar att bära Dr. Martens WinterGrip-kollektion under sina nattvandringar framöver, för optimalt skydd i stadens vinterklimat.

För oss på Nattskiftet är en av de viktigaste hörnstenarna i vår verksamhet att våra volontärer – våra Nattkompisar – själva ska vara trygga och säkra för att vi på bästa sätt ska kunna skapa trygghet för andra. Därför är vi mycket glada över att kunna samarbeta med ett företag som Dr Martens, för att skapa maximal bekvämlighet för våra Nattkompisar!
– Helena Sandahl, ordförande Nattskiftet

Alla skor som volontärerna bär i bilderna är tillgängliga den här vintern och tillhör Dr. Martens WinterGrip-kollektion. Skorna finns tillgängliga online på drmartens.com och i butikerna i Norden:

Sverige: Dr. Martens, Katarina Bangatan 15
Danmark: Dr. Martens Fiolstræde 24, København
Norge: Dr. Martens Torggata 23, Oslo


Om Dr. Martens
Det första paret Dr. Martens skapades den 1 april 1960. Med sina unika gula stygn och räfflade sula var det en känga för arbetare, som ursprungligen burits av brevbärare och poliser; bekvämt, hållbart och lätt i jämförelse med sina konkurrenter vid den tiden. 

Under hela Dr. Martens historia har varumärket antagits och undergrävts av olika individer, musiker, ungdomskulturer och stammar. Det här är människorna som sticker ut från mängden och deras resa med självuttryck har alltid åtföljts av ett par Dr. Martens. 

Den enkla silhuetten gör att människor kan anpassa varje par; Medan de är på utilitaristisk nivå gör deras berömda hållbarhet och komfort dem till ideala skor för världen av spelningar och gatumode. På en emotionell nivå är de en flagga för attityd och empowerment. 

Northamptonshire-fabriken, där allt började, finns fortfarande kvar i byn Wollaston. Där finns ett specifikt sortiment av "Made In England"-produkter som tillverkas av ett litet, sammansatt team av människor som är skolade i traditionell skotillverkning och en process som inte har förändrats sedan det första paret för sex decennier sedan.

Om Nattskiftet
Nattskiftet är en organisation för rätten att vara trygg i natten och en del av kampen mot våld och sexuella övergrepp. Nattskiftet är en partipolitiskt och religiöst obunden, ideell organisation som arbetar för rätten att vara trygg i natten. Nattskiftet vill påverka via operativt arbete i form av nattvandring, upplysande genom utbildning samt dialog och debatt i arbetet för ett tryggare nattliv. Vi strävar efter ett jämlikt samhälle som synliggör och ifrågasätter strukturellt förtryck.

Organisationen består av frivilliga, engagerade medmänniskor som vill göra skillnad och samarbetar med ett flertal professionella organisationer och instanser för att uppnå sina mål. Vi tror att samverkan och proaktivt arbete utgör grunden för långsiktig förändring. Idag utförs den största delen av vårt arbete i Stockholm och på festivaler runt om i landet. Vår önskan är att Nattskiftet ska expandera, och att volontärerna, Nattkompisarna, ska finnas i fler städer för att skapa en tryggare natt för alla.


Läs mer om vårt samarbete på nattskiftet.org/drmartens !

 
Nattskiftet