360-trygghet

Snart drar sommarens festivaler igång och med det skapas miljöer där besökarna inte känner sig trygga. Därför lanserar Nattskiftet kampanjen 360-trygghet tillsammans med Cherrie, Silvana Imam och Erik Lundin – en uppmaning till festivalbesökarna att ta sitt ansvar för att öka tryggheten för varandra.

360logga.png
 

–  Vi är inte tillräckligt uppmärksamma på varandra eller vad som händer runt oss och det är vanligt att tänka att man inte vill bli inblandad. Vi behöver bli bättre på att stötta andra och visa att de inte är ensamma när de befinner sig i utsatta situationer. Med 360-trygghet vill vi uppmana festivalbesökare att delta i kampen och ta sitt ansvar i den här frågan, säger Lisen Andréasson Florman, grundare Nattskiftet.

Förra årets kampanj, Trygghetslistan, handlade om att uppmana arrangörerna att ta sitt ansvar för att jobba med trygghet och i år ligger fokus på besökarna. Med 360-trygghet vill Nattskiftet uppmana besökarna till att höja blicken och se sig om i 360 grader för att börja uppmärksamma vad som händer runt oss. Med sig har Nattskiftet flera artister som Erik Lundin, Cherrie och Silvana Imam. 

–  Trygghet är allt. För mig är det extremt viktigt att alla känner sig välkomna på mina spelningar, jag känner mig trygg när min publik är trygg. Konserter är en plattform för kärlek och glädje och tillsammans kan vi göra mycket, bara genom att se oss omkring och se folk i vår närhet” säger Erik Lundin.

Idag känner många festivalbesökare en oro för att att något jobbigt ska ske under festivalen –  sexuella trakasserier, våld, hatiska kommentarer eller övergrepp hör till oroshärdarna. Med kampanjen hoppas Nattskiftet på att minska oron och att alla tar sitt medmänskliga ansvar för det samhälle vi lever i, säger Lisen Andréasson Florman.

– 360-trygghet är en påminnelse om att vi alla måste öva oss i att visa vårt civilkurage. Det räcker inte med att bara arrangörerna tar sitt ansvar. Bra belysning och utbildade vakter är helt enkelt inte nog, om vi inte börjar ta ansvar för varandra. Besökarna är ju den största delen av festivalerna. Alla måste göra sin del och ta sitt ansvar, säger Lisen Andréasson Florman.

Kampanjen innehåller dessutom konkreta strategier till besökarna i hur man kan använda sitt civilkurage och på så sätt vara en aktiv medmänniska.

Tips till festivalbesökare:

  • Höj blicken och se dig omkring, ta ett 360-varv.

  • Om någon av alla du ser behöver hjälp - försök att hjälpa.

  • Om någon ber dig till tillkalla polis, gör det - tänk inte att någon annan säkert ringer.

  • Verkar någon må dåligt? Fråga hur läget är.

  • Acceptera inte skämt och kommentarer som är sexistiska, rasistiska, hbtq-fobiska eller funkfobiska. Säg ifrån!

  • Om det känns läskigt att agera - be någon göra det med dig.

 
 

Press

Här hittar du Nattskiftets digitala pressrum med bilder och pressmeddelanden skickade från Nattskiftet.