Nattskiftets historia

En morgon vaknade Nattskiftets grundare upp till ett meddelande ingen vill få. Ett fåtal rader som andades rädsla, sorg och ilska. En nära vän hade blivit överfallen på väg från klubben kvällen innan. En plats som tidigare inspirerat och spridit glädje stod nu för otrygghet. Tilltron till stadens och samhällets skydd hade gått förlorad. Den morgonen beslutade de att göra något för att försöka stoppa utsattheten och skapa trygghet i vår närmiljö, vår stad och vårt land.

Nattskiftet startades i april 2014 som ett reaktion mot våld och sexuella övergrepp och har sedan dess utbildat över 400 nattkompisar (volontärer). Tillsammans har vi gjort festen tryggare på Silja Lines kryssningar, Bråvalla Festival, Popaganda, Urkult och United We Stream samt drivit projekt med stöd av Postkodstiftelsen.

Idag samarbetar Nattskiftet bl.a. med Trafikförvaltningen för att öka tryggheten i Stockholms kollektivtrafik. Det gör vi genom nattvandringar i och kring tunnelbanan och genom ett aktivt utbyte med säkerhetspersonalen.

Vi driver även projektet Nattskiftet E-sport med stöd av Allmänna Arvsfonden. I projektet arbetar vi tillsammans med arrangörer och e-sportare för att skapa tryggare evenemang.

 

Om Nattskiftet

Nattskiftet är en organisation för rätten att vara trygg i natten och en del av kampen mot våld och sexuella övergrepp.

Nattskiftet är en partipolitiskt och religiöst obunden, ideell organisation som arbetar för rätten att vara trygg i natten. 

Nattskiftet vill påverka via operativt arbete i form av nattvandring, upplysande genom utbildning samt dialog och debatt i arbetet för ett tryggare nattliv. Vi strävar efter ett jämlikt samhälle som synliggör och ifrågasätter strukturellt förtryck.

Organisationen består av frivilliga, engagerade medmänniskor som vill göra skillnad och samarbetar med ett flertal professionella organisationer och instanser för att uppnå sina mål. Vi tror att samverkan och proaktivt arbete utgör grunden för långsiktig förändring. Idag utförs den största delen av vårt arbete i Stockholm och på festivaler runt om i landet. Vår önskan är att Nattskiftet ska expandera, och att volontärerna, Nattkompisarna, ska finnas i fler städer för att skapa en tryggare natt för alla.