Nattskiftets historia

En morgon vaknade grundarna av Nattskiftet upp till ett mail i inkorgen som stod ut från de övriga. De få raderna andades rädsla, sorg och ilska. En nära vän hade blivit överfallen på sin väg hem kvällen innan. En plats som tidigare inspirerat och spridit glädje stod nu för otrygghet, och tilltron till staden och samhället hade gått förlorad. Den morgonen beslutade de att göra något för att försöka stoppa angrepp och skapa trygghet i vår närmiljö, vår stad och vårt land. 

Nattskiftet startades i april 2014, som ett projekt mot våld och sexuella övergrepp av Jakob Grandin (Trädgården i Stockholm) och Lisen Andréasson Florman. Nattskiftet har sedan dess utbildat över 400 nattkompisar (volontärer), gjort kampanjer tillsammans med bland annat Silvana Imam och Erik Lundin samt medverkat på bland annat Silja Lines kryssningar, Bråvalla Festival, Popaganda, Brännbollsyran, Trästocksfestivalen och Weekend Festival.

Nattskiftet har bland annat belönats med Redaktionens specialpris 2016 av GAFFA-Priset med motiveringen; "Under 2016 har personerna bakom organisationen Nattskiftet nått ut stort och tydligt. Man har visat vad man faktiskt kan göra med goda krafter i kampen mot idiotin. Deras stora engagemang och synlighet på festivaler landet runt ger i sig en tryggare upplevelse för oss som hellre fokuserar på glädje, sång och dans".

 

Om Nattskiftet

Nattskiftet är en organisation för rätten att vara trygg i natten och en del av kampen mot våld och sexuella övergrepp.

Nattskiftet är en partipolitiskt och religiöst obunden, ideell organisation som arbetar för rätten att vara trygg i natten. 
Nattskiftet vill påverka via operativt arbete i form av nattvandring, upplysande genom utbildning samt dialog och debatt i arbetet för ett tryggare nattliv. Vi strävar efter ett jämlikt samhälle som synliggör och ifrågasätter strukturellt förtryck.

Organisationen består av frivilliga, engagerade medmänniskor som vill göra skillnad och samarbetar med ett flertal professionella organisationer och instanser för att uppnå sina mål. Vi tror att samverkan och proaktivt arbete utgör grunden för långsiktig förändring. Idag utförs den största delen av vårt arbete i Stockholm och på festivaler runt om i landet. Vår önskan är att Nattskiftet ska expandera, och att volontärerna, Nattkompisarna, ska finnas i fler städer för att skapa en tryggare natt för alla.

 

Nattskiftets manifest

Det är dags att ta ansvar för varandra. 
Dags att visa att vi inte tolererar hot, våld eller någon form av övergrepp på våra gator, i vår stad och i vårt land.
Nattskiftet är en organisation som arbetar för rätten att vara trygg i natten.
Nattskiftet är en kamp mot våld och sexuella övergrepp. 
Nattskiftet står för gemenskap, ansvar, jämlikhet och respekt. 
Vi arbetar för en urban allemansrätt. 

Tillsammans tar vi natten tillbaka