vanliga frågor

Här samlar vi alla de vanligaste frågor vi får gällande vårt SL-uppdrag.

Hur känns det att ni ska börja samarbeta med SL?

Kul och spännande! Nattskiftet vill vara på platser där vi kan hjälpa så många unga som möjligt, och för att vara trygg i natten är resan till och från festen, krogen eller vännerna i parken en lika stor del som det faktiska resmålet. 

Varför valde ni att samarbeta med SL?

Tidigare har vi främst samarbetat med klubb- och festivalarrangörer, men genom att samarbeta med en offentlig aktör som SL, i de miljöerna som de ansvarar för, ökar våra möjligheter att skapa trygghet för de målgrupper vi jobbar med, vilket vi är mycket glada för! 

Vilka är det som arbetar för er?

Nattskiftet är en idéburen organisation som är politiskt och ekonomiskt oberoende och engagerar vanliga människor som brinner för att alla ska känna sig trygga i natten. Vi har ett litet kansli med anställda, en ideell styrelse och så våra fantastiska volontärer som är de som är ute och vandrar i natten!

Kommer ni kolla belastningsregistret på era volontärer?

Ja, vi har infört som krav och rutin att kolla både misstanke- och belastningsregister på samtliga av våra volontärer innan de får börja vandra.

Vad skiljer er från en ordningsvakt?

Vi beskriver oss som en brygga mellan trygghet och säkerhet där vi jobbar i nära kontakt med både polis, ordningsvakter och trygghetsvärdar genom SL:s så kallade trygghetscentral (TryggC) när otrygghet uppstår. Vi är på plats delvis för att förebygga otrygga situationer och för att stå för just de mjukare värdena och för att kunna fånga upp målgruppen där de annars kan hamna i kläm. Detta innebär däremot inte att vi har någon särskild skyldighet att ingripa vid farligare situationer då våra volontärer agerar som privatpersoner med samma rättigheter och skyldigheter som vem som helst i samhället. 

Kommer er volontärer vara utbildade?

Våra volontärer är utbildade i den utsträckning som vi ser att det krävs för att utföra uppdraget. Däribland består en del av vår utbildning av ett samarbete med före detta polis med lång erfarenhet inom just den miljö vi kommer röra oss i. I utbildningen ingår bland annat information kring LOB, envarsgrip och deeskaleringstekniker. Vi agerar utefter dessa och kan med säkerhet säga att våra volontärer får alla redskap för att veta hur de ska bemöta de situationer som kan uppstå.

Vem har arbetsgivaransvar? 

Nattskiftet är ideell medlemsorganisation, ansluten till Arbetsgivaralliansen, vars styrelse arbetar ideellt och på uppdrag av organisationens medlemmar, dvs Nattkompisarna. Styrelsen ansvarar för att leda verksamheten och arbetar med strategi- och budgetfrågor. Styrelsen företräder organisationen, bevakar dess intressen, handhar dess angelägenheter och har fulla arbetsgivaransvaret.

Hur ser det ut med försäkringar? 

Vi har en olycksfallsförsäkring för ideellt arbetande via IF Försäkringar.

Finns det något kollektivavtal? 

Ja, Nattskiftet är ansluten till Arbetsgivaralliansen.

Hur fungerar kommunikationen mellan gruppledare och volontärer? 

I SL uppdraget vandrar gruppledare i samma grupp som övriga volontärer, gruppledaren är också volontär men med lite mer ansvar, t.ex ansvarig för kommunikation med TryggC och för uppstarten av vandringarna. När det är flera grupper så sker kommunikation via kommradio. 

Kommer ni använda skyddsutrustning? 

Vi använder plasthandskar, munskydd och är noga med handtvätt och avslutning efter eventuell kontakt.

Hur kommer ni att kommunicera mellan era team? Kommradio? 

I SL-uppdraget vandrar vi i en mindre grupp och behöver därför ingen kommradio. När det kommer till andra uppdrag där vi är flera grupper så kommunicerar vi mellan grupperna med kommradio.

Vad och var kommer pengarna ni får att gå till?

Nattskiftet har en person anställd på 30% för SL-uppdraget. Den personen schemalägger, håller kontakt med volontärer, samordnar och svarar på frågor, rekryterar, hjälper till med utbildning m.m. Utöver det används pengarna till exempel till handledning för volontärer med en psykolog, för att bearbeta de tuffa möten som kan ske under en vandring och få råd och stöd för att bättre hantera liknande möten nästa gång. Pengarna går även till utbildningskonferenser då volontärerna tränas i Non-Violent Communication, utbildas om olika typer av utsatthet och bygger självsäkerhet genom feministiskt självförsvar.

Vi gör även sociala events där våra volontärer kan socialisera “ur tjänst” och bli tryggare med varandra. Slutligen används en del pengar för praktiska saker som mötesfika, resor, nattvandringsutrustning och hygienartiklar nu under covid-19.

Har du fler frågor som inte fått svar?

Maila oss på info@nattskiftet.org så svarar vi så snart vi kan!