Nattskiftet och MakeEqual presenterar kortfilmen #maskulintansvar

 

På söndag är det internationella mansdagen och vi vill ge alla män en inbjudan till att ta ansvar. Kvinnor världen över har protesterat i sociala medier och ropat ME TOO. tidigare har våra röster höjts i flera århundraden - nu är tiden inne för att vi ska lyfta frågan tillsammans.

— #Metoo är en pågående världsrevolution. Vi vill att den här filmen ska uppmuntra till civilkurage, att män ska istället för att backa varandra börja ifrågasätta varandra. Det är hög tid att män anslueter sig till revolutionen, efter metoo blir det oundvikligt för män att inte ta ställning, säger Lisen Andréasson Florman, grundare trygghetsorganisationen Nattskiftet.

Initiativet till projektet togs av Isabel Lindström (regissör), Lisen Andréasson Florman (producent), Lova Magnusson (produktionsledare) och Sara Österlin (produktionsassistent). De bad nio män läsa nio kvinnors #metoo berättelser och frågade hur det kändes. Där ibland Bianca KronlöfHappy JankellPa Modou Badjie (Panetoz), Mohamed Touzari och Pontus De Wolf med flera. Resultatet blev en kärleksbom som avskalat belyser det strukturella förtryck som många kvinnor lever i.

— Vi vill att denna film bidrar till att hålla detta samtal både levande men vi vill även lägga ansvaret där det hör hemma, hos männen. Vi på Make Equal är less på att fokus ska ligga på att kvinnor ska gå i feministiskt självförsvar, det är dags för maskulint självansvar, säger Ida Östensson, ordförande jämlikhetsstiftelsen Make Equal.

— Vi vill tala till männen. Genom att låta männen berätta dessa kvinnors historier så vänder vi på perspektivet. Berättelserna gör männen till fiktiva offer för de vanligaste former av sexuella trakasserier, något vi sällan sett i den här debatten. Vi hoppas därmed ge en bra ingång för samtal män emellan, säger Isabel Lindström, regissör. 

Filmen har premiär i Nattskiftets sociala medier söndag 19 november kl 09.00

 
Nattskiftet