Nattskiftets panelsamtal om trygghet för unga och vuxennärvaro i digitala miljöer

 

Under årets digitala Almedalen arrangerade Nattskiftet på tisdagen ett panelsamtal om trygghet för unga och vuxennärvaro i digitala miljöer, vilket resulterade i ett mycket upplysande och givande samtal.

Almedalen 2021 hölls i år digitalt på grund av den fortfarande pågående Corona-pandemin. Då vi på Nattskiftet nyligen dragit igång med vårt e-sportprojekt med hjälp av finansiering från Arvsfonden, i syfte att öka tryggheten bland unga inom e-sport och dess relaterade miljöer, ville vi under årets Almedalsvecka bjuda in kunniga deltagare i ett samtal om dagens utgångsläge och vilka utmaningar och tänkbara lösningar som finns på de existerande problemen samt utforska frågan om vad som mer behöver göras i vårt gemensamma fortsatta arbete på området.

Panelsamtalet ägde rum den 6:e juli och var mycket givande. I panelen deltog inga mindre än Maria Dufva, Författare, folkbildare och kriminolog i frågor om ungas trygghet i digitala miljöer, Therése Hahne, Brottsutredare på polisen och en del av ”Grooming Stockholm” som utreder sexualbrott mot barn på nätet, Sarah Fagerström, Verksamhetsutvecklare, eventansvarig och projektledare på organisationen Female Legends samt Max Horttanainen, Förbundsordförande för Sverok, som är ett riksförbund för spelkultur som verkar för att samla, sprida och utveckla spelhobbyn i hela Sverige.

Panelen diskuterade bland annat hur vuxnas närvaro ser ut i sammanhang där ungdomar och barn umgås digitalt idag. En enig panel kunde konstatera att en stor del av vuxenvärlden tyvärr är mer eller mindre frånvarande från dessa miljöer och även oinsatt och okunnig om vad som händer där och vad barn och ungdomar faktiskt upplever och går igenom.

”Steget är mycket längre att hänga med i barnens spelvärld eller i deras digitala medier än vad det är att t.ex. hänga med på fotbollsmatcher eller dansträningen”, påpekade Therése Hahne.

Panelen konstaterade dock att det också finns en utveckling att fler och fler föräldrar blir mer och mer engagerade i sina barns digitala vanor mycket tack vare att den senaste generationen föräldrar i mycket större utsträckning också själva är uppvuxna i dessa miljöer, för första gången någonsin.

”Det är lite spelvärldens räddning just nu att dessa vuxna kommer nu, och gör att frågorna tar en större plats i samhällsdebatten”, säger Max Horttanainen.

Panelen pratade också om hur föräldrar på bästa sätt kan skydda sina barn och ungdomar från att råka illa ut i digitala miljöer och bland annat påtalades att den automatiska reaktionen hos vuxna när de inte förstår sig på något ofta blir att försöka motarbeta sina barn och ungdomars intresse, begränsa och förbjuda spelande eller hota med repressalier. Panelen menar på att detta göder ett misstroende mellan barn och förälder och att det försvårar och till och med riskerar att omöjliggöra föräldrarnas förmåga att skydda barnen. Istället lämnas barnen då ensamma att möta svåra situationer då de inte självmant vill eller vågar vända sig till sina föräldrar när de utsätts för något dåligt eller farligt.

Sarah Fagerström påpekar att om du blir bestraffad och fråntagen det som du tycker är kul, i syfte att skyddas, så blir det en dubbelbestraffning – först drabbas du av något orättvist eller till och med olagligt, och sedan straffas du igen för att du berättar om det för dina föräldrar. Maria Dufva instämmer och fyller på med att ”Barnen är räddare för sina föräldrar än de är för förövarna”.

Panelen diskuterade också hur det är så himla viktigt att vuxna respekterar sina barn och ungdomars rätt till ett privatliv och upprätthåller deras integritet, och att det genom en förtroendefull och ömsesidig relation kan byggas en långsiktig och effektiv trygghet för både vuxna som barn, och att denna trygghet kanske är lättare att uppnå genom sådan indirekt kontroll.

En annan stor del av samtalet utgjordes av hur det offentliga och civilsamhället gemensamt kan verka för att tillsammans bygga goda förutsättningar för föräldrar och andra vuxna att i större utsträckning engagera sig och förstå sig på våra barn och ungdomars intressen, och hur vuxenvärlden under lång tid agerat mer eller mindre kontraproduktivt genom att flytta debatten från hur vi gör den digitala tillvaron bättre till att handla om huruvida barn och unga ska eller inte ska vara i dessa miljöer över huvud taget.

”Debatten idag handlar väldigt mycket om ’är det här någonting vi verkligen ska hålla på med? Är spel verkligen något som ska ta plats i samhället?’ istället för att prata om hur skapar vi så bra förutsättningar som möjligt?” säger Max Horttanainen.

Avslutningsvis ville panelen också nämna att det den senaste tiden - särskilt i Corona-pandemins fotspår - kommit en del studier som visat på att digitala miljöer också erbjuder många fördelar och möjligheter och har fungerat räddande för många och gynnat folks psykiska hälsa, i bristen på fysiskt umgänge. Andra studier har också visat att ungdomar i mindre utsträckning begår brottsliga handlingar mot varandra i och med att de spenderar mer tid hemma framför datorn. Det finns också annan statistik som visar att ungdomar inte ser på sitt egna spelande på något särskilt ohälsosamt sätt och vill inte att det ska uppta en oanständig mängd av deras vardag. Det glöms ofta bort att pratas om sådana här positiva aspekter med spelande och digital vardag för unga, och det är viktigt att påpeka detta. När samtalet bara handlar om de negativa delarna så bidrar det just till att snedvrida ingångsvärdena i samtalet och spä på okunskapen om frågorna.

Nattskiftet vill tacka alla deltagande panelister för ett mycket upplysande och intressant samtal och ser fram emot fortsatt arbete och framsteg på området från samtliga både var för sig men gärna även i samverkan!

För att se samtalet i sin helhet, och alla andra kloka saker som sades, så kan ni se det på vår Twitch-kanal, här - som det också var premiär för Nattskiftet att använda - vilket vi tycker var superkul! Gå gärna in på kanalen och följ oss också, så får du också en notis nästa gång vi går live!

Nattskiftets fortsatta arbete kommer framöver bland annat handla om att bygga upp möjligheter för organiserad vuxennärvaro i linje med organisationens övriga arbete med trygghetsvandrande vuxna, men då i digitala miljöer och i sammanhang av de event som anordnas inom spelkultursammanhang. Därför vill vi också bjuda in samtliga civila och offentliga aktörer i detta spännande och viktiga arbete. 

Vidare kommer vi planera för ytterligare informationsinsatser och fördjupande samtal och påverkansarbete mot lagstiftare och beslutsfattare på området för att örbättra förutsättningarna att fortsätta skapa mer trygghet och minimera risken för våld, hot och hat i våra digitala miljöer, med särskilt fokus mot barn och unga!

Vill ni veta mer om oss på Nattskiftet och det vi gör i vårt projekt, eller om ni vill veta mer om eller ta kontakt med några av våra paneldeltagare så maila oss på info@nattskiftet.org

 

 
Nattskiftet