Unga ska få stöd vid trakasserier på nätet

 
nattskiftet-esport.png

Nattskiftet har fått uppdraget att, med hjälp av bidrag från Allmänna Arvsfonden, ta fram en strategi för att skapa tryggare miljöer inom e-sport. Projektet kallar vi Nattskiftet e-sport och har som mål att förebygga sexuella övergrepp och öka den faktiska och upplevda tryggheten på e-sportsevenemang och e-sportsplattformar.

Digitalt stöd för unga
Tillsammans med målgruppen, unga personer som utövar e-sport och/eller besöker e-sportevent, ska Nattskiftet utveckla en metod och en digital lösning för att testa och implementera sina Nattkompisar inom e-sport, genom plugins i chattfunktioner, synlighet i befintliga spel och appar etc. Metoden bygger på ett holistiskt angreppssätt med förebyggande, åtgärdande och uppföljande arbete där utbildningar tas fram och presenteras på en digital plattform. Syftet är att öka tryggheten och civilkuraget i och utanför den digitala världen, men primärt digitalt. 

”Våra volontärer är vuxna förebilder med verktyg och erfarenhet av att skapa positiva normer och sammanhang. I Nattskiftet e-sport samlar vi sex års erfarenhet från hundratals volontärer och mängder med olika arrangemang för att hjälpa både arrangörer och e-sportare att skapa en trygg plats för barn och unga.”

— säger Helena Sandahl, styrelseordförande Nattskiftet.

Barn och unga trakasseras online
Genom att samarbeta med och utbilda arrangörer, samt att sprida kunskap bland e-sportare om hur man som deltagare bidrar till ett tryggare klimat, vill Nattskiftet verka för att trygghet ska bli en förutsättning inom svensk e-sport. En undersökning från Novus 2019, på uppdrag av Friends, visar att var tredje spelare 13-19 år har blivit utsatt för kränkningar när de spelar. Varannan spelare har sett andra utsättas. Denna statistik visar tydligt på ett problem, men tyvärr har väldigt få åtgärder satts in för att lösa dem.

Fler riskerar att utsättas
Nattskiftet vill lära unga människor att de kan och bör vända sig till olika instanser i samhället om de behöver hjälp. Genom vår direkta och indirekta närvaro hoppas Nattskiftet skapa en miljö där utsatta eller potentiellt utsatta vågar vända sig till oss, men även till poliser, vakter, sjukvård, jourer m.fl. både vid otrygghet och brott. Nattskiftet vill att förtroendet hos unga människors syn för vuxenvärlden ska förbättras. Nattskiftet vill att glappet mellan unga människor och vuxenvärlden ska minska, så att utbytet av erfarenheter och förståelse dem emellan ska öka.

Mångåriga erfarenheter och kunskaper inom e-sportsvärlden
För att nå dessa mål har Nattskiftet nu inlett ett tätt samarbete med gaming-communityt Female Legends, som har många års erfarenhet och spetskompetens när det gäller inkludering i e-sporten.

“Vi har med vårt arbete i Female Legends sett mängden hat, hot och trakasserier som förekommer på nätet och i spel. Många gånger saknas förebilder och miljön är hård. Minoriteter är ofta extra hårt utsatta, och vi vet att många hellre spelar offline eftersom man ofta blir illa behandlad online. Nattskiftets Nattkompisar fyller en lucka i onlinemiljön och skapar en brygga mellan ungdoms- och vuxenvärlden som hittills har saknats.”

— säger Liza Lind, ordförande Female Legends.

För att utöka sin expertis inom e-sport har Nattskiftet dessutom anställt Lillie Klefelt, med många års erfarenhet i ämnet, som projektledare. Förutom Female Legends har Lillie även jobbat på  Svenska E-sportförbundet och har länge varit en stark kraft inom jämlikhet och inkludering i e-sportsverige.


Vill ni vara med och skapa den trygghetskultur som e-sportsvärlden förtjänar?
Just nu söker vi er som vill vara samarbetspartners med oss i vårt projekt! Kontakta Lillie på lillie@nattskiftet.org för mer info.

Läs mer om projektet på nattskiftet.org/esport. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.


OM NATTSKIFTET:
Nattskiftet är en organisation för rätten att vara trygg i natten och en kamp mot våld och sexuella övergrepp. Nattskiftet är en partipolitiskt och religiöst obunden, ideell organisation som arbetar för rätten att vara trygg i natten. Nattskiftet vill påverka via operativt arbete i form av nattvandring, upplysande genom utbildning samt dialog och debatt i arbetet för ett tryggare nattliv. Organisationen består av frivilliga, engagerade medmänniskor som vill göra skillnad. Nattskiftet samarbetar med ett flertal professionella organisationer och instanser för att uppnå sina mål. Läs mer på nattskiftet.org/faq

OM FEMALE LEGENDS:
Female Legends är ett community för tjejer och icke-binära som e-sportar. Oavsett om du spelar för att klättra eller bara vill hitta andra tjejer att ha kul med är Female Legends för dig. Våra mål är att tjejer ska vara en självklar del av e-sporten och att det ska vara jämställt på proffsscenen. Läs mer på femalelegends.com


KONTAKTA OSS:

Lillie Klefelt
Projektledare Nattskiftet E-sport
070-835 55 20
lillie@nattskiftet.org

Jenny Nguyen Öberg
Digital producent och projektledare Nattskiftet
jenny@nattskiftet.org
070-744 40 68

Liza Lind
Ordförande Female Legend
liza@femalelegends.com
070-277 55 87

 
Nattskiftet